Welke soorten gebakken klinkers zijn er?

Wil je een straatje leggen, dan kun je dit doen met gebakken klinkers. Deze hebben vaak een mooie en warme uitstraling, waardoor ze overal heel goed passen. Tegelijkertijd zijn ze sterk en dus voor verschillende toepassingen geschikt. Maar wist je dat er verschillende soorten gebakken klinkers zijn? Ze kunnen verschillen wat betreft formaat en model, maar ook wat betreft kleur. Door de verscheidenheid die er bestaat, kun je altijd een variant vinden die past bij de verharding die jij wilt gaan aanleggen. Kijk voordat je wat bestelt dus eerst even goed rond en vergelijk de verschillende varianten met elkaar om zo jouw favoriet te ontdekken.

Soorten gebakken klinkers

Op verschillende plaatsen wil je graag een verharding maken. Denk aan je tuinpad, maar ook aan bijvoorbeeld de oprit naar je garage. Gebakken klinkers zijn eigenlijk altijd een goede keus. De uitstraling ervan past eigenlijk overal en met de loop der jaren gaan de stenen er eigenlijk alleen maar mooier uitzien. Als je hiervoor kiest, dan zit je dus echt voor vele jaren goed! Naast dat ze sterk zijn en er mooi uitzien, zorgt de harde structuur van de klinker er ook voor dat algen zich er niet goed aan kunnen hechten en dat geldt ook voor ander vuil. Daardoor kun je gebakken klinkers altijd vrij gemakkelijk weer schoon maken. Dat zijn natuurlijk allemaal belangrijke voordelen, maar daarnaast is het ook een groot pluspunt dat je deze straatstenen in veel verschillende varianten kunt krijgen. Zo zijn er vier verschillende formaten waar je uit kunt kiezen, te weten:

  • dikformaat
  • keiformaat
  • lingeformaat
  • waalformaat

De lengte van de steen is vaak hetzelfde, maar de dikte verschilt. Deze kan variëren van vijf tot tien centimeter. Het zal voor zich spreken dat een dunner formaat voor een heel ander eindresultaat zorgt dan een dikkere variant. Het is dus ook aan te raden om goed na te denken over welk formaat gebakken klinkers je het beste kunt gebruiken in jouw situatie.

Kleur

Over het algemeen kan er gezegd worden dat je bij grotere oppervlakten het beste kiest voor een dikkere klinker, terwijl je bij een klein sierstraatje het beste een dunne variant kiest. Maar het formaat is niet het enige verschil tussen de diverse gebakken klinkers, ook de kleur kan verschillen. De kleurverschillen komen door de verschillende grondstoffen die gebruikt worden, maar ook door de manier waarop de stenen gebakken worden. Ook de kleur bepaalt natuurlijk een groot deel van de uitstraling, net als het formaat. Vergelijk dus vooral de verschillende opties die er zijn! Bij Van Harn verkopen ze verschillende varianten gebakken klinkers van een hoge kwaliteit, die je allemaal kunt ontdekken op hun website. Veel mensen bekijken dergelijke producten echter liever in het echt en daar valt wat voor te zeggen, vaak komen de kleuren dan iets beter tot hun recht. Daarom heeft Van Harn een showroom waar alle verschillende varianten uitgestald zijn. Je kunt ze daar bekijken en tegelijkertijd met een medewerker overleggen welke variant voor jouw project de beste keus is. Zo weet je zeker dat je voor de juiste gebakken klinkers kiest!