Wat is een spa?

SPA staat voor Sanus Per Aquam/Sanitas Per Aqua, ofwel gezond door water. De term is ontstaan in de gelijknamige stad nabij Luik. De werking van het water in Spa werd als heilig gezien en dit was al bekend bij de Romeinen. Zij noemden de locatie ‘Aquae Spadanae’. In de 19de eeuw werden in Spa de beroemde thermen gebouwd. De mens zocht al lang geleden verlichting in thermen volgens archeologische vondsten, dus het is een lange traditie om te erheen te gaan. De kuuroorden werden vaak door Grieken en Romeinen bezocht. De Romeinen geloofden ook in de uitspraak ‘Sana in corpore Sano’, dit wil zeggen; een gezonde geest in een gezond lichaam. Oorspronkelijk bezocht men thermen om medische redenen, maar later groeide de thermen uit tot sociale ontmoetingsplaatsen waar mensen samen baadden en waar masseurs en schoonheidsspecialisten diensten verrichten voor klanten. De kuren die toen bestond bestonden hebben zich door de jaren ontwikkeld tot de kuren van nu.

Wat vind je er

Een spa heeft verschillende diensten om te bieden. Het hangt ook af van de plek waar je naartoe gaat, want niet elke spa is even uitgebreid. Als eerst heb je de jacuzzi. Dit is een klein zwembad met hoge temperatuur (40 graden). De warme stralen van een jacuzzi zijn goed voor het lichaam en je geest. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een jacuzzi goed is voor het verbeteren van je lichaamsconditie. Een jacuzzi is bijvoorbeeld heel goed voor mensen met osteoporose (botontkalking) en reuma. Dan heb je ook nog de termen spabad en bubbelbad. Eigenlijk zijn de baden jacuzzi’s, maar de naam is anders. Jacuzzi is een Amerikaanse naam voor spabad en whirlpool (bubbelbad) is de Britse naam. Daarnaast zijn er ook vaak massages en sauna’s in de spa.

Hottub

De hottub is wel wat anders dan de jacuzzi. Een hottub is gemaakt van hout en wordt daar ook mee opgestookt. Er is dus geen stroom nodig, waardoor het milieuvriendelijker is. Daarnaast heeft de hottub geen vaste zitplaatsen en is hij lichter. Heb je interesse in een eigen hottub? Een hottub kopen kan snel en gemakkelijk online!