Infrarood: de warmte van de toekomst

infrarood heater

De samenleving staat momenteel voor grote maatschappelijke uitdagingen. Eén van die uitdagingen is klimaatverandering. Klimaatverandering is sinds de industriële revolutie sterk door menselijk gedrag beïnvloed. De industriële revolutie heeft ervoor gezorgd dat de mensheid in hogere mate van comfort is kunnen gaan leven. Het geassocieerde toegenomen gebruik van fossiele brandstoffen heeft er echter ook voor gezorgd dat de uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer is toegenomen wat de aarde doet opwarmen. Dit zorgt voor verandering van het klimaat, met natuurrampen zoals extreme hitte en overstromingen tot gevolg.

Eén van de oplossingsrichtingen om dit tegen te gaan is de energietransitie waarbij de samenleving overgaat op duurzame energiebronnen. Dit heeft effect op veel verschillende aspecten van de samenleving. In belangrijke mate heeft het ook effect op hoe het binnenklimaat in woningen en kantoren wordt geregeld. Conventioneel vindt het op temperatuur houden van een ruimte plaats via het stoken van gas, waarmee water wordt opgewarmd dat door radiatoren of vloerverwarmingen in de te verwarmen ruimtes loopt. Met de ambitie om in de toekomst geen uitstoot van broeikasgassen meer te hebben, zal dit niet langer mogelijk zijn.

infrarood heater

Er zijn verschillende opties om ruimten te verwarmen zonder gebruik te maken van gas. Een belangrijk alternatief hierbij is de infrarood heater. Deze werkt op elektriciteit. Aangezien elektriciteit op verschillende manieren duurzaam kan worden opgewekt met bijvoorbeeld PV-panelen, windturbines, etc., is dit een goede manier om duurzaam een ruimte te verwarmen. Daarnaast is een infrarood heater ook gunstig in energiegebruik doordat middels straling wordt verwarmd, wat betekent dat bij relatief lage luchttemperatuur van ongeveer 18 graden Celsius er al een comfortabel niveau wordt bereikt.

Naast de duidelijke energetische en comfort-gerelateerde voordelen van het gebruik van infrarood voor verwarming zijn er ook installatietechnische voordelen. De installatie is eenvoudig zelf uit te voeren. Daarnaast is er zeer weinig tot geen onderhoud vereist aan de heaters, waar dit met conventionele gasverwarmingssystemen natuurlijk wel zo is. Enkel het afstoffen van de heaters is op regelmatige basis aanbevolen.

Infrarood heaters bieden duidelijk een duurzame, comfortabele en financieel aantrekkelijke oplossing voor het verwarmen van woningen en kantoren van de toekomst.