Future-proof wonen met een bungalowwoning

De vastgoedprijzen zijn de afgelopen jaren gestegen en de vastgoedcrisis is in veel landen over de hele wereld een veelvoorkomend probleem geworden. Daarom worden er tegenwoordig steeds meer huizen gebouwd die levensloopbestendig zijn (gedurende je leven in dezelfde woning blijven wonen). Dit betekent dat u een huis moet bouwen waar u bijna voor altijd in kunt wonen, ongeacht de leeftijd of generatie van het gezin. Deze stijgende populariteit is ook te danken aan het feit dat het bouwen van een huis  als een grote investering wordt gezien, dus het idee is dat het een investering voor het leven is.

Kenmerken van een levensloopbestendige woning

Het idee van het bouwen van een duurzaam huis is dat het bouwen van een huis  geschikt kan zijn voor alle leeftijden. Dit betekent dat de belangrijkste kamers zich op de begane grond bevinden en meestal ook een houten schuifpui hebben. Deze huizen kunnen nog wel een tweede verdieping hebben, maar deze worden meestal gebruikt voor minder dagelijkse benodigdheden zoals bezoek, hobby’s of opslagruimtes. Dit zijn echter dingen die ook gemakkelijk te verbouwen zijn, waardoor elke generatie het levensbestendige huis met de basisbehoeften op de begane grond kan bouwen en de kamers eromheen langzaam kan aanpassen aan hun veranderende behoeften. Een houten schuifpui naar de tuin maakt de woning vervolgens helemaal af.

Diverse stijlen

Een levensloopbestendige woning kan gebouwd worden met verschillende huisstijlen als basis, zolang de basisbehoeften op de begane grond en de woning passend blijven voor de oudere generatie. Sommige stijlen of modellen passen makkelijker dan andere, zoals het Bergamo- en de Monte Viso-modellen. Elk huis kan echter worden omgezet in een woonhuis als het de volgende eigenschappen heeft. Basisbehoeften moeten op de eerste verdieping goed bereikbaar  zijn. Het moet ook brede gangen en deuren hebben. Ten slotte moeten de materialen die in de woning worden gebruikt ook gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken zijn.