De meest bekende van de Nederlandse haagplanten: de cipres

Cipres

Er zijn talloze soorten haagplanten om uit te kiezen. Een van de meest populaire is de cipres. Het zou goed kunnen dat je deze haagplant al veel hebt gezien. Het is namelijk een van de meest voorkomende in ons land. Gek is dat niet, want de cipres doet het goed in ons wispelturige klimaat.

Kenmerken van de cipres

De cipres heeft voor- en nadelen. Een aantal van de eigenschappen die hem zo populair maken in ons land zijn:

  • de compacte groeiwijze
  • de winterhardheid
  • het onderhoud
  • de veelzijdigheid

Zoals je ziet heeft de cipres dus een hoop voordelen.

Cipres


Opgewassen tegen Nederlandse klimaat

Het is goed om te realiseren dat er dus veel haagplanten zijn die niet per definitie goed om kunnen gaan met ons vreemde klimaat. De cipres kan dat wel. Hij is winterhard. Dat wil zeggen dat hij goed tegen de winter kan en dat vrieskou geen enkel probleem is. Dat geldt natuurlijk niet voor alle planten. Daarom is de cipres zo populair. Bovendien is deze plant geschikt voor mensen die eigenlijk helemaal geen groene vingers hebben. Want je hoeft hem niet veel te snoeien dus je bent er weinig tijd aan kwijt.

Cipres

Geschikt voor elke grond

Een ander groot voordeel van de cipres is dat hij goed tegen veel soorten grond kan. Dat wil zeggen dat de aarde waarin je de plant plaatst vrijwel altijd geschikt is. Er zijn namelijk plantensoorten die het bijvoorbeeld helemaal niet goed doen in natte grond of die juist in droge grond amper overleven.