Beter leven? Verhelp een slaap apneu

5Vandaag een uitstapje naar een ander thema, ditmaal wil ik niet stilstaan bij een strikte definitie van beter wonen maar van beter léven. Onlangs ontdekte ik dat ik een slaap apneu heb en de shock was groot toen ik erachter kwam dat het zo vaak onbewust voorkomt, dat ik niet de enige ben aan wie het het hele leven voorbij is gegaan. Ongeveer een op de vijftien a twintig mensen heeft het en ongeveer vier op de vijf van deze mensen wéét het nog niet van zichzelf. De tijd is dus daar dit uitstapje te maken en het thema onder de aandacht te brengen.

Apneu

10

Waarom ik dat doe? De gevolgen kunnen best ernstig zijn, zowel op de korte als de lange termijn. Overdag ervaren mensen prikkelbaarheid, een lage concentratie en slepende vermoeidheid. Meer slapen heeft geen zin, het slaap apneu zorgt ervoor dat je nooit goéd in slaap komt, ongeacht van hoeveel uur je slaapt. Op de lange termijn kan een insulineprobleem ontstaan, alsook hart- en vaatziekten.

Wat is een apneu nou precies? Het staat voor a-pneu, en letterlijk dus: niet ademen. De adem stokt bij de slaper, om welke oorzaak dan ook. Er worden twee syndromen onderscheiden: het centrale slaapapneusyndroom en het obstructieve slaapapneusyndroom, waarover je meer kunt lezen door op voorgaande link te klikken. Het apneu kan met een grote frequentie voorkomen, wel tientallen keren per nacht. Ook kan het tot wel een minuut lang aanhouden.

Kun je er wat aan doen? Zekers te weten! De oplossing is nog relatief simpel ook. Te denken valt aan het nachtelijk inbrengen van een snurkbeugel, het dragen van neusdopjes of een luchtmasker of het aanbrengen van een apparaatje op de buik dat ervoor zorgt dat je niet meer op je rug komt te liggen.

Waar te beginnen? Doe de zelftest op de website van de Nederlandse Snurkpoli!

1