De geschiedenis van beton

Beton is vandaag nog steeds heel erg belangrijk. We gebruiken het heel veel met het bouwen van huizen, we kunnen eigenlijk niet zonder. Maar hoe oud is dat beton nou eigenlijk en sinds wanneer gebruiken we het eigenlijk? Beton is iets wat we sinds de Oudheid al gebruiken. Het is letterlijk het fundament van onze huizen. Zo gebruikten de Romeinen al beton, maar ook de Grieken, Egyptenaren en Babyloniërs maakten gebruik van beton. Gebouwen die wij vandaag de dag ook kennen, zoals het Colosseum, is ook gemaakt van beton. Beton cire kleuren kenden zij alleen niet in de Oudheid, ze zullen ongetwijfeld wel beton hebben beschilderd.

Vroeger was alles beter

Uit onderzoek is gebleken dat het beton dat voor het Colosseum is gebruikt, vele malen sterker is dan het moderne beton dat wij vandaag de dag kennen. Na honderden jaren, staat het Colosseum er nog steeds, zonder enige sporen van betonrot te vinden. Zo blijkt maar weer dat het vroeger allemaal veel beter was. Helaas is de kennis van beton in de Oudheid verloren gegaan en later opnieuw uitgevonden. Betonlook verf is een voordeel dat wij vandaag de dag wel hebben, wij kunnen ons beton tenminste opfleuren met een leuke kleur. Vroeger hadden ze dat wel, maar die verf ging wel snel verloren.

Schelpdieren voor de verf

Als je denkt aan kalk, denk je vaak aan botten of aan schelpdieren. Zo heb je allemaal krijtrotsen in Normandië en in Groot-Brittannië. Ooit zaten die landen aan elkaar vast, maar ze zijn door de platentektoniek los van elkaar geraakt. Hun krijtrotsen zijn vervolgens weer ontstaan door sedimentatie, doordat daar vroeger een zee was. Al het kalk van dode schelpdiertjes is op elkaar gestapeld en door hoge druk, kalksteen geworden. Kalkverf is gemaakt van geblust kalk, dit is afkomstig van bijvoorbeeld schelpen. Schelpen worden dus verbrand, waardoor je kalk poeder krijgt. Dit product wordt ook voor voedsel gebruikt.