WOZ waarde Breda

steigerhout behang

De WOZ waarde Breda wordt elk jaar opnieuw bepaald door de gemeente Breda voor woningen, bedrijfspanden en grond. De WOZ (Waardering Onroerende Zaken) waarde is bepalend voor het bedrag dat je gaat betalen aan onroerendezaakbelasting. Vanaf 2022 zijn alle gemeenten in Nederland wettelijk verplicht om WOZ woningtaxaties te baseren op de gebruiksoppervlakte (GBO). De gebruiksoppervlakte is de oppervlakte (het aantal vierkante meters) in je woning dat gebruikt kan worden om te wonen. De stahoogte moet hierbij minimaal 1,5 meter zijn. Ook een garage, berging, erker, aanbouw en dakkapel behoren bij de gebruiksoppervlakte. Alle gebruiksoppervlaktes van iedere woonlaag van een woning worden bij elkaar opgeteld. Taxateurs, makelaars en woningbouwverenigingen werken al langer met GBO. Vanaf 2022 wordt ook de WOZ waarde bepaald aan de hand van GBO. Dit zorgt voor duidelijkheid en eenheid voor woningeigenaren. Het rekenen met GBO kan gevolgen hebben op de WOZ waarde. 

De gevolgen van GBO-taxatie voor de WOZ waarde Breda

Het rekenen met GBO bij taxaties heeft gevolgen voor de WOZ waarde Breda. Zeker als je een schuine kap hebt waarbij wel bergruimte is maar geen stahoogte. Voordat het rekenen met GBO in werking ging, werden deze ruimtes (oppervlakte meters) meegenomen in de schatting van de WOZ waarde. Vanaf belastingjaar 2022, peildatum 1 januari 2021, wordt de WOZ waarde bepaald op basis van GBO. Dan mogen ruimtes die minder dan 1,5 meter stahoogte hebben niet meer worden meegenomen. De taxateurs van de gemeente Breda kijken onder andere naar de volgende gegevens:

·         Het soort woning; rijtjes – twee onder één kap – hoek – vrijstaand

·         Grootte van de kavel (grondoppervlak)

·         Grootte van de woning 

·         Aanwezigheid van; garage – carport – dakkapel – aanbouw – berging

·         Ligging van de woning; veel groen – scholen – industrie – snelwegen

·         Kwaliteit van de woning – achterstallig onderhoud

Controleren van de WOZ waarde

Bij de aanslag WOZ waarde Breda hoort een taxatieverslag dat je kunt opvragen. Daarnaast wordt elke woning vergeleken met twee gelijkwaardige woningen. Het is belangrijk om deze gegevens goed te vergelijken. Wanneer je denkt dat de WOZ waarde van je woning niet juist is teken dan, binnen 6 weken na dagtekening van de WOZ beschikking, bezwaar aan tegen deze WOZ aanslag. Als particulier kun je, geheel gratis, een bezwaarmakers bureau inschakelen dat voor jou een bezwaarprocedure start. Dat doen ze voor particulieren gratis omdat, bij honorering van het bezwaar, de kosten vergoed worden door de gemeente Breda. Je hoeft, om een bezwaarmakers bureau in te schakelen alleen maar je gegevens op de website in te vullen. Telefonisch contact opnemen kan natuurlijk ook. Ondernemers met een bedrijfspand of mensen die meerdere panden in eigendom hebben kunnen ook gebruik maken van de expertise van het bezwaarmakers bureau tegen een vergoeding.

Een lagere WOZ waarde; minder belasting betalen

De WOZ waarde wordt ook gebruikt voor het bepalen van onder andere de inkomstenbelasting en de onroerend zaak belasting. Is de WOZ waarde Breda te hoog dan betaal je teveel belasting. Het verlagen van de WOZ waarde kan een behoorlijke besparing opleveren. Bezwaar laten maken is zeker aan te raden omdat dit gebeurt door medewerkers die zijn gespecialiseerd in alle procedures die met WOZ te maken hebben. 

Meer dan de helft van de bezwaarschriften ingediend door https://www.bezwaarmaker.nl/ wordt gehonoreerd. Daarnaast kost het je niets, ook niet als het bezwaar niet wordt gehonoreerd want dan neemt het bureau de kosten voor zijn rekening. De gemeente Breda mag de WOZ waarde na een bezwaarschrift nooit omhoog bijstellen. Dus; baat het niet, het schaadt ook niet!